Як вибрати глечик, графин

Тип

Глечик - посудина для рідини з носиком і зігнутою ручкою, що нагадує чайник, але більш високий. В глечику подають воду, молоко, компот, сік, вино, сангрію (напій на основі води, фруктів і вина). Також зустрічаються моделі для вершків, спецій і ароматичних масел.

Графин - посудина для рідини, схожа на широку, часто грановану пляшку зі скляною пробкою. На відміну від глечика, графин не має носика і ручки. У графині подають воду, освіжаючі напої, вино, міцний алкоголь.

Глечик і графин не тільки служать для короткочасного зберігання і подачі напоїв, а й прикрашають стіл.

Призначення і обсяг

Глечик має ємність 1-2.5 л. Такий обсяг є оптимальним для безалкогольних або слабоалкогольних напоїв.

Залежно від призначення, графини мають різний об'єм:

  • для води і соку - також підійде для подачі морсу і лимонаду. Обсяг - 1 л;
  • для вина (декантер) - дозволяє вину «дихати» (аерувати), що розкриває аромат і смак напою. Крім того, в декантері витримане вино відстоюється, що допомагає видалити осад. Обсяг - 0.75 л;
  • для міцних спиртних напоїв - використовується для подавання і зберігання горілки, віскі, коньяку, бренді, кальвадосу. Такий графин завжди має пробку. Обсяг - 0.4-0.5 л. Штоф - різновид графина, має обсяг приблизно 1.3 л. Завдяки герметичності штофу в ньому можна тривалий час зберігати алкоголь.

Форма

Графини

  • Для води і соку - мають різну форму (колбоподібну, конусоподібну, деякі моделі нагадують глечик).
  • Для вина (декантер) - форма таких графинів залежить від виду вина.

Витриманим винам краще підійдуть посудини кулястої форми з дуже вузьким горлечком.

Для домашнього вина оптимальним варіантом стануть ємності з шийкою-лійкою і широкою нижньою частиною.

Для рожевих вин рекомендуються графини з шийкою середньої ширини, широкою центральною частиною і вузьким підставою (нагадує амфору). Графини для рожевих і білих вин повинні забезпечуватися пробкою.

  • Для міцних спиртних напоїв - часто мають вузьке горлечко і кулясту форму. Штофи також мають вузьке горлечко, але відрізняються характерною прямокутною формою.

Матеріал

Глечики і графини виготовляють зі скла, кришталю, порцеляни, пластику. Також можна зустріти глечики, виконані з кераміки, нержавіючої сталі і срібла.

Для щоденного використання оптимальним варіантом стануть скляні графини / глечики. Вони мають привабливий вигляд, добре підійдуть до будь-якого посуду і коштують недорого. Варто звернути увагу і на пластикові посудини: вони не розіб'ються при падінні. Непоганим варіантом стане глечик з нержавіючої сталі. Цей посуд відрізняється найвищою міцністю і ефектний на вигляд.

Для святкового столу ідеально підійдуть кришталеві графини і витончені срібні глечики. Кришталеві посудини дозволяють оцінити насиченість кольору вина, гру його відтінків, а срібні виглядають особливо ошатно. Однак і вартість таких виробів значно вище.

Вибір матеріалу також залежить і від стилю, в якому оформлена кухня. Для стилю модерн непогано підійдуть кришталеві посудини, зі стилем кантрі добре поєднується порцеляновий / керамічний глечик або ємність, виготовлена з кольорового скла. Якщо ж Ваша кухня оформлена в стилі хай-тек, то непоганим варіантом стане скляний посуд або глечик, зроблений з нержавійки.

Прозорість

Прозорі посудини дозволяють оцінити колір напою. Вино відомо своїм насиченим кольором і грою відтінків, тому для нього найкраще використовувати прозорі посудини. Це ж відноситься до коньяку і деяких інших напоїв. Зустрічаються також прозорі кольорові посудини, що змінюють колір напою. Класичний приклад - зеленуваті горілчані штофи.

Прозорі посудини виготовляються зі скла, кришталю, пластика, а непрозорі - з порцеляни, кераміки, нержавіючої сталі, срібла.

Непрозорі посудини можна використовувати для молока, води та інших напоїв, не володіючих оригінальним кольором.

Важливо: для дитячого свята можна вибрати глечик з барвистими картинками. Для дорослого столу підійде глечик, прикрашений квітковим орнаментом або геометричними фігурами.

Оснащення

Рідкокристалічний дисплей - відображає інформацію про стан молока ( «свіже» або «кисле»). Таким пристроєм оснащуються деякі глечики для молока.

Набір стопок / склянок - зустрічається в графинах і штофах. Кількість - зазвичай 6 штук.

Охолоджуючий елемент - зберігає прохолодну температуру напою до 4 годин. Зустрічається в деяких пластикових глечиках.

Поради

  • Кришталеві глечики і графини не можна мити в посудомийній машині. Для миття слід залити в посудину розчин лимонної кислоти, дати постояти 1-2 години, потім покласти туди жменю крупної солі і гороху (рису). Після цього добре потрясти посудину, вилити весь вміст і прополоскати.
  • Позбутися від помутніння кришталевого графина або глечика допоможе розчин столового оцту і води. Цей розчин необхідно залити в посудину і дати постояти 1-2 години. Потім вилити і прополоскати.
  • Рекомендується мити декантери спеціальними йоржиками і миючими засобами, призначеними для цієї мети. При цьому використовують очищену воду. Протирають посудини лише зовні за допомогою серветки. Сушити і зберігати декантери слід на спеціальних штирях під невеликим нахилом.
Відгуки про статтю