Як вибрати соковижималку

Тип соковижималки

Для цитрусових – призначені для отримання соку тільки з цитрусових. Прості у використанні і відносно недорогі в порівнянні з універсальними соковижималками. Вони компактні і легко миються. Густоту соку можна регулювати за допомогою отворів, через які сік потрапляє в чашу.

Універсальні (відцентрові) – призначені для будь-яких овочів і фруктів, включаючи цитрусові. Залежно від типу сепаратора діляться на два види:

  • з циліндричним сепаратором – дає більше соку, але в ньому відсутнє автоматичне відкидання макухи. Вона швидко засмічується, і її потрібно розбирати і вручну мити;
  • з конічним сепаратором – макуха збирається в окремий резервуар, її легко видалити. Але дана модель має меншу продуктивність.

Універсальні соковижималки мають складну конструкцію і, відповідно, коштують набагато дорожче, ніж соковижималки для цитрусових. Істотним недоліком є тривалість і складність миття. Іноді цей процес може тривати до 20 хвилин.

З мінусів можна відзначити велику кількість м'якоті і піни в соку. Сам сік нагрівається, виділяється невеликими краплями і тому окислюється через контакт з повітрям, отже частина вітамінів руйнується. Деякі моделі дають досить вологу макуху, що позначається на їх продуктивності: більше вологи в макусі – менше соку на виході.

Хоча універсальні соковижималки і підходять для цитрусових, але при їх віджиманні можуть виникнути проблеми, якщо кісточки потраплять на фільтр і зашкодять його. Також це стосується фруктів і ягід з кісточками, наприклад, сік з ягід гранату, агрусу зробити просто не вийде.

Комбіновані – мають багато додаткових вбудованих можливостей. Стандартно – це соковижималки, які об'єднують в собі функції двох перерахованих вище типів. Іноді вони можуть включати такі можливості, як нарізка овочів, а також деякі функції блендера, наприклад, для змішування рідин. Зустрічаються досить рідко. Коштують дорого. Краще купити дві соковижималки (для цитрусових і універсальну), якщо дозволяють кошти і є місце для їх зберігання.

Шнекові – складаються зі шнекового вала і сіточки (принцип роботи аналогічний м'ясорубці). Працюють на більш низьких обертах, за рахунок чого тихіші в роботі. По суті сік виходить шляхом холодного віджиму або преса. Слід зазначити, що в такому соку найбільш зберігаються всі корисні ензими і вітаміни, які гинуть при нагріванні. Продуктивність шнекових сокодавильниць вище, ніж будь-яких інших, і сік можна отримати з будь-якого виду фруктів і овочів, включаючи коренеплоди, зелень і ягоди. Коштують такі вироби дорожче.

Бувають одношнекові і двушнекові соковижималки. Другі відрізняються великим спектром продуктів, з яких можна отримати сік. Також розбирати і мити їх довше. Але сік виходить більш чистий і в більшій кількості.

Залежно від конструкції шнекові соковижималки поділяються на два види:

  • горизонтальні – багатофункціональні пристрої, що дозволяють видобути сік із будь-яких продуктів, включаючи траву, а також приготувати спеції, макарони, муси, щербет, пюре, олію (за наявності відповідних насадок);
  • вертикальні – відрізняються від горизонтальних аналогів компактними розмірами та великим завантажувальним отвором, при цьому немає потреби використовувати штовхач. Але такі моделі призначені тільки для отримання соку, причому гірше справляються з віджимання травиного соку.

Потужність

Цей показник визначає якість та швидкість віджиму, час безперервної роботи. У свою чергу чим вища швидкість віджиму (швидкість обертання сепаратора), тим вища продуктивність пристрою. Щоправда, у цьому випадку і більше м'якоті потрапить у готовий продукт. Щоб отримати чистий сік потрібна низька швидкість віджиму, зате зросте кількість відходів.

Орієнтовні параметри потужності соковитискачів:

  • відцентрові – 500-2000 Вт;
  • комбіновані – 250-1000 Вт;
  • шнекові – 100-500 Вт;
  • для цитрусових – 25-150 Вт.

Не варто гнатися за найвищими показниками, адже надмірна потужність означає зайві витрати грошей та електроенергії. Виходьте з власних потреб у соку та щільності продуктів (чим твердіше фрукти/овочі, тим більша потужність).

Для побутових потреб достатньо потужності 250-500 Вт (універсальна), 100-200 Вт (шнекова), 25 Вт (для цитрусових). Якщо необхідно регулярно переробляти велику кількість твердих фруктів та овочів, зверніть увагу на потужніші моделі – до 1500 Вт. Зокрема такі пристрої підходять для отримання соку з патисону або моркви.

Кількість швидкостей

Кількість швидкостей коливається від 1 до 9. Для нормальної роботи достатньо 2-3 швидкості. М'які овочі і фрукти краще вичавлювати на низьких швидкостях, тверді – на більш високих. Слід враховувати, що при високій швидкості в сік потрапляє більше м'якоті, а при низькій – він залишається прозорим.

Матеріал корпуса

Пластик – легкий та дешевий матеріал, що легко миється може бути пофарбований у різні кольори. Мінус – низька міцність. При акуратному обігу такий соковитискач може прослужити довгі роки.

Нержавіюча сталь – набагато міцніше та ефектніше на вигляд. Недоліки: висока вартість, велика вага, маркість.

Алюміній – має всі переваги нержавіючої сталі, проте коштує дешевше і не збирає відбитки пальців. Такий корпус має анодоване покриття, за рахунок якого солідно виглядає та легко очищається.

Матеріал сітки

Нержавіюча сталь – міцний матеріал, який витримує серйозні навантаження. Така сітка зустрічається в універсальних сокодавильницях.

Пластик – використовується в шнекових агрегатах та моделях для цитрусових, оскільки при віджимінні соку вплив на сітку буде мінімальним.

Керування

Механічне – реалізовано у вигляді перемикачів та поворотних ручок. Притаманно недорогим соковитискачам.

Електронне – має на увазі наявність дисплея, сенсорів, кнопок. Це зручніший варіант. Електронне керування підвищує вартість соковижималки.

Об'єм контейнера

Ця характеристика вказує на кількість соку, який можна одержати за один робочий цикл. У різних моделях об'єм контейнера становить 0.2-3 л.

Свіжий сік містить максимальну кількість вітамінів і мінеральних речовин, причому він недовго зберігає корисні властивості і смак. Тому обсяг резервуара необхідно підбирати в залежності від кількості споживання напою за один раз:

  • 0.25-0.3 л (склянка) – для 1 особи;
  • 1 л – для 3-4 осіб.

Якщо ж планується консервувати соки або йдеться про велику родину, то в цьому випадку оптимальним варіантом буде ємність 1.5-2 л і більше.

Ширина отвору

Ширина отвору коливається в межах від 35 до 90 мм. Слід вибирати в залежності від того, які фрукти будуть використані. Середній розмір яблука – близько 75 мм. Цей показник не сильно впливає на ціну, тому краще вибрати сокодавильницю з великим отвором.

Оснащення

Вбудований контейнер для соку – зустрічається в універсальних моделях та соковижималках для цитрусових. Подібні моделі є більш компактними, ніж соковижималки з контейнером, що окремо стоїть.

Двостороннє обертання насадки (реверс) дозволяє отримати більше соку. Передбачається у соковитискачах для цитрусових.

Притискний механізм – спеціальний прес, що дозволяє більш легко отримувати сік з цитрусових.

Щіточки для чищення – необхідні для чистки універсальних сокодавильниць, які складно мити через гострі дрібні чарунки.

«Крапля-стоп» – можливість піднімати носик соковижималки в перервах між віджиманням соку. Залишки не будуть капати на стіл.

Автоматичний викид м'якоті – здійснюється у спеціальний контейнер. В результаті, користувачу не потрібно чистити сепаратор від м'якоті. Добре, якщо він знімний, а не вбудований – у цьому випадку не потрібно розбирати пристрій для очищення контейнера.

Сепаратор для піни – виконаний у вигляді перегородок, що відокремлюють піну від соку. Такий пристрій особливо важливий для універсальних соковитискачів.

Кругла горловина – дає можливість повністю завантажувати в соковитискач невеликі продукти, наприклад, яблука. А ось моделі з овальною горловиною позбавлені такої переваги, а отже, всі продукти, що переробляються, потрібно розрізати.

Відсік для шнура – полегшує зберігання соковижималки, знижує ймовірність перегинів та переломів кабелю.

Захист від випадкового включення – унеможливлює випадковий запуск соковижималки. Спрацьовує при неправильному збиранні пристрою. Така опція корисна, якщо в будинку є маленька дитина.

Плавний запуск двигуна – двигун поступово набирає обертів, що продовжує термін його служби і запобігає розбризкуванню соку.

Захист від перегріву – відключення соковижималки при критичному підвищенні навантажень на двигун або його перегріві. Ця опція стане в нагоді, якщо пристрій переробляє тверді продукти.

Імпульсний режим – робота двигуна з невеликими паузами. Це підвищує якість віджиму та знижує навантаження на двигун при роботі з дуже твердими овочами чи фруктами.

Прогумовані ніжки – запобігають ковзанню пристрою при віджимінні соку і тим самим забезпечують його стійкість. Роблять роботу з апаратом зручнішою.

Завантажувальний лоток – дозволяє завантажувати в соковитискач кілька продуктів одночасно, що значно полегшує процес віджиму соку.

Подвійний штовхач – складається з двох елементів, причому менший вставляється у більший. За допомогою подвійного штовхача змінюють ширину горловини, що знадобиться під час завантаження моркви та інших продуктів витягнутої форми. Найменший штовхач найчастіше грає роль мірної склянки (має мірну шкалу).

Поради

  • Варто приділяти особливу увагу очищенню сита від відходів: засихаючи, вони будуть застигати і зробити хороший сік просто буде неможливо.
  • Частини сокодавильниць не можна мити в посудомийках через наявність гумових частин.
  • Промивати сокодавильницю варто відразу після роботи, використовуючи щіточки.

Виробник

Варто відмітити, що соковижималки китайських і місцевих брендів Clatronic, Delfa, Elenberg, Ergo, Saturn, Scarlett, Vitek, West, Aurora, DEX, Digital, Mirta, Mystery, Orion, Rotex, Shivaki, Supra не надійні, часто ламаються від великих навантажень, з ремонтом можливі проблеми. В деяких моделях сік виходить схожим на пюре, багато відходів. За вартістю порівнянні з набагато більш якісною продукцією.

Непогані соковижималки виробляють компанії Binatone, Gorenje, Moulinex, Tefal, Ariete, Fagor. Пристрої досить продуктивні, добре зібрані і відносно тихо працюють. Як правило, гарне сервісне обслуговування і гарантійний термін служби присутні.

Групу найякісніших виробів становить продукція таких відомих брендів як Bosch, Braun, Delonghi, Kenwood, Panasonic, Philips, Zelmer. Забезпечують найбільшу продуктивність сокодавильниць і довговічність їх роботи. Зазвичай все виконано якісно: кришки, засувки, фільтри, сіточки і інші частини. Це вигідна покупка за свою ціну.

Групу техніки преміум-класу серед сокодавильниць становить зовсім небагато пристроїв. Найбільш популярні Bork, ProfiCook, Kuvings. Слід знати, що на продукцію Bork ціни дуже завищені, а якість – посередня. Інші виробники дійсно гарантують високу якість сокодавильниць, однак коштують вони значно дорожче. Дилерські мережі деяких брендів поки розвинені дуже слабко.

Порада: вибравши соковижималку, пам'ятайте, що не з усіх фруктів, ягід або овочів реально добути сік. Наприклад, з бананів, персиків і абрикосів, скоріше, вийде пюре. З дині і кавуна попередньо потрібно видалити кісточки.

Відгуки про статтю

Дякую за корисну інформацію Ознайомився

Пользуюсь универсальной соковыжималкой фирмы Филипс. Где-то лет 13. В принципе, все устраивает, только очень забивается сетка, приходится очищать после каждого пол-литра сока. Когда покупала, еще не было соковыжималок с отверстием для целого плода. Приходится все разрезать пополам, а это время. Если бы можно было заменить крышку с отверстием, было бы супер.

У подруги был недавно день рождения. Так как мы обе с маленькими детьми, то подарок ей подбирала по собственному опыту. Но одновременно и что-то полезное прикупить хотелось. Вот не знаю, как она, но я без соковыжималки, как без рук. Зная её, подумала, что заценит подарочек) подруга довольная ходит))

супер)

На основании чего приведены рекомендации того, какие соковыжималки покупать, а какие нет? Лично у меня Скарлет средней ценовой категории: сухой жмых после твердых овощей и фруктов и, соответственно, больше сока. Чашка мне вообще не нужна, разобрать центрифугу, чтобы помыть, мне не лень, сок на консервацию не выдавливаю. Каждому-свое.

Очень рады, что ваша соковыжималка надежно работает) но это скорее исключение.

Спасибо за статью, полезно и без лишних слов. Пока выбирал соковыжималку, то нашел, что производители уже разрешают мыть съемные части в посудомойке, например braun. Внесите поправки в статью.

Спасибо, обязательно обновим статью в ближайшее время.

Ну наконец. Единственная статья, где указаны рекомендуемые/ нерекомендуемые производители. Именно то, что я искал. Спасибо.

Спасибо, мы старались. Перед покупкой конкретной модели любого производителя – обязательно почитайте отзывы, посмотрите обзоры. неудачные модели порой попадаются даже у самых классных брендов :)

А обьясните в чем разница между соковыжималкой и фрешницой? увидела такое название и не могу понять.

Фрешницей принято называть профессиональные соковыжималки. Они предназначены для работы в ресторанах, кафе и барах. Для домашнего пользования такая покупка не оправдана.

У меня еще нет соковыжималки, только собираюсь покупать. Решила тоже остановиться на известной фирме, после долгого изучения всех предложенных фирм. Меня даже не пугает комментарий Олега, потому что, это скорее форс-мажор, чем закономерность. Я перешерстила весь инет и болшее количество пользователей довольны этой техникой.

Обязательно обратите на наличие сервисных центров выбранного производителя в Вашем регионе. Удачной покупки!

у нас именно Bosch сломалась через 3 использования. Пришлось менять по гарантии. Как-то мне показалось, что такая дорогая техника должна быть понадежней!