Як вибрати термос

Термос – циліндрична посудина для зберігання харчових продуктів з підтриманням їх початкової температури. Складається з корпусу і колби з двома стінками, між якими знаходиться вакуумний простір, що виступає як утеплювач. Також комплектується кришкою і пробкою. Термос незамінний в тривалих мандрівках і коротких прогулянках, на пікніку, риболовлі та полюванні.

Поради щодо вибору

  • Обираючи термос, переконайтеся у відсутності дефектів зовні та всередині виробу. На ньому не повинно бути тріщин, сколів, вм'ятин, подряпин. Якщо в конструкції передбачені кнопки та важелі, оцініть їх надійність.
  • Уважно огляньте кришку і пробку, перевірте герметичність з'єднання цих деталей з корпусом, а також цілісність силіконового ущільнювача пробки. Від цього багато в чому залежать теплоізоляційні властивості термоса (через пробку втрачається до 40% тепла). Чим простіше конструкція термоса, тим краще зберігається вихідна температура.
  • Відмовтеся від покупки термоса з колбою, яка видає різкий неприємний запах – такий виріб може завдати шкоди здоров'ю.
  • Рекомендовано потрясти термос: стук або деренчання говорять про ненадійне кріплення колби. Подібна модель швидко вийде з ладу (скляна колба розіб'ється).
  • Вдома налийте в посудину окріп і залиште на 10-30 хвилин. Якщо корпус нагрівся, значить у термоса проблеми з герметичністю і теплоізоляцією. Такий виріб вважається несправним.

Поради щодо використання

  • Не допускайте ударів і падінь термоса. Практика показує, що навіть незначне пошкодження корпусу може обернутися втратою вакууму.
  • Перш ніж почати користуватися термосом, промийте його водою.
  • Зберігайте і переносьте термос тільки у вертикальному положенні, щоб не пролити вміст.
  • Частково заповнена посудина гірше зберігає тепло, ніж повна.
  • Не зберігайте в посудині газовані напої, гаряче масло, розсіл, сухий лід, дитяче харчування, молочні продукти.
  • Не зберігайте напої в посудині понад дві доби. Також не бажано залишати їжу, яка може скиснути.
  • Порожній термос не рекомендується щільно закривати, інакше з'явиться неприємний запах. Але і в повністю заправленій посудині рекомендується залишати невеликий проміжок під пробкою. Це захистить від опіку при відкриванні кришки.
  • Не мийте термос лужними розчинами.

Вид

Стандартний термос – посудина з вузькою горловиною, призначена для зберігання рідких продуктів. При цьому допускається присутність в рідині мінімуму домішок (чай, кава). Класичний варіант для відпочинку і подорожей.

Термокухоль – має малий об'єм, зручна для пиття безпосередньо з ємності. Такий виріб відноситься до індивідуального посуду та не розрахований на тривале збереження температури. Термокухоль зручно користуватися на роботі або рибалці.

Термопляшка – нагадує термокухоль, але більш місткий. Багато термопляшок розраховані на зберігання газованих напоїв. Хороший вибір для подорожей, прогулянок, спорту, туризму.

Термос для їжі (харчовий) – характеризується великим об'ємом і широкою горловиною. Буває циліндричним та прямокутним. В такому термосі зберігають рідку і тверду їжу. Деякі термоси оснащуються знімним контейнером, мискою, ложкою, виделкою.

Важливо: харчовий термос гірше утримує тепло, ніж інші різновиди. На відміну від більшості моделей, ці термоси замість вакуумної теплоізоляції мають поролонову або пінопластову прокладку.

Термос-глечик – оснащений носиком і ручкою, які полегшують наливання рідини. Підходить для домашнього використання, наприклад, зберігання гарячого чаю. Громіздкість і крихкість посудин не дозволяє застосовувати такий термос в подорожах і походах.

Помповий термос – відрізняється дуже великим об'ємом. Оснащений помпою і важелем, що забезпечує доступ до продукту без перевертання термоса і відкривання кришки. Це стаціонарна модель для офісів, кафе, ярмарків і вуличних свят.

Термофляга – має овальну або плоску форму, що нагадує флягу. Окремі екземпляри імітують зовнішній вигляд армійських фляг і доповнюються відповідними аксесуарами – кріпленням на пояс, чохлами з захисним забарвленням. Застосовується для зберігання холодних напоїв, оскільки гарячою рідиною легко обпектися через вузьке горлечко.

Призначення

Гарячі напої – цей посуд призначений для зберігання кави, чаю, трав'яних відварів. Термоси відрізняються високим корпусом та невеликою горловиною (25-50 мм). Вузьке шийка сприяє збереженню температури вмісту.

Холодні напої – цей посуд використовується для зберігання лимонаду, холодного чаю, квасу, компоту та інших прохолодних напоїв. У деяких моделях діаметр горловини становить 50 мм і більше, що дає можливість додавати вміст кубики льоду. Переважна більшість судин розрахована на зберігання гарячих та холодних рідин.

Для їжі – такий посуд застосовується для зберігання перших та других страв, у тому числі супів, каш, відвареного м'яса. Характеризується низькою висотою, широкою горловиною (65-80 мм) та великим об'ємом. Широке горло полегшує наповнення термоса і дозволяє обійтися без тарілки під час їди. Деякі моделі оснащуються знімним контейнером, мискою, ложкою, вилкою.

Ланч-бокс – різновид термосу для їжі. Має прямокутну форму, в ряді пристроїв передбачена можливість підігріву і навіть приготування їжі (на пару). Має кілька відсіків для різних страв. Одні моделі працюють від прикурювача в авто (12 В), інші підключаються до побутової мережі (220 В). Вибір для мандрівників, школярів, офісних працівників. Мінус – найвища ціна.

Важливо : харчовий термос гірше утримує тепло, ніж інші різновиди. На відміну від більшості моделей ці судини замість вакуумної теплоізоляції мають поролонову або пінопластову прокладку.

Дитяча – зменшена версія звичайного «дорослого» термоса. Дитячі термоси відрізняються яскравим дизайном та невеликим об'ємом. Багато моделей оснащені подвійними ручками та трубочками для пиття. Посуд із такими ручками зручно тримати в руках – гарний вибір для дошкільнят.

Для риболовлі та полювання – удароміцні термоси, які довго зберігають температуру напою (від 12 годин). Виконуються із нержавіючої сталі.

Для спорту – термопляшки, стійкі до серйозних механічних навантажень та довго зберігають температуру рідини. Робляться з нержавіючої сталі.

Для автомобіля – термокухлі для водіїв. Багато моделей забезпечені функцією підігріву (від прикурювача). Стануть в нагоді в тривалих поїздках дорогами, де складно знайти каву або чай.

Тип

Переносний – легкий і компактний термос, зазвичай розрахований на одну людину.

Туристичний – характеризується підвищеною міцністю і стійкістю до впливів навколишнього середовища. Така модель зустрічається найчастіше.

Побутовий – відрізняється великим об'ємом і габаритами. Використовується для зберігання харчових продуктів в домашніх умовах.

Об'єм

Ця характеристика означає максимальну кількість рідкої або твердої їжі, яку вміщує термос. Залежно від моделі об'єм коливається в межах 0.3-3 л і більше. Чим вище об'єм, тим більше продукту можна взяти з собою і тим повільніше він остигає. Водночас зі збільшенням даного параметра зростають габарити, вага і ціна термоса.

За обсягом термоси поділяються на такі категорії:

  • стандартні термоси – 0.5-2 л та більше;
  • термокухлі – 0.2-0.7 л;
  • термопляшки – 0.5-1 л;
  • термоси-глечики - 1-2.5 л;
  • термофляги – 0.3-1 л;
  • дитячі термоси – 0,25-0,5 л;
  • термоси для їжі – 0.5-3.5 л та більше.

Орієнтовний обсяг термоса:

  • 0.5-0.7 л – для подорожі однієї людини або прогулянки двох людей;
  • 1-2 л – для сім'ї, що складається з двох-трьох осіб;
  • 1.5 л і більше – для тривалих походів або відпочинку компанією (виходите з 0.5-0.7 л на людину).

Час збереження тепла

Цей параметр означає час, протягом якого підтримується висока температура продукту (з невеликими відхиленнями). Залежить від об'єму термоса, ширини шийки, матеріалів колби та корпусу, особливостей конструкції (подвійні стінки, вакуумна ізоляція).

Час збереження тепла зазвичай не перевищує 6-9 годин. Деякі моделі можуть підтримувати високу температуру вмісту протягом 12-24 годин. Термокухлі утримують тепло протягом 4-6 годин.

В якісному термосі температура вмісту знижується приблизно на 10°C кожні 6 годин. Так, через 6 годин температура окропу зменшиться до 70°C, через 12 – до 60°C, через 18 – до 50°C, через 24 – до 40°C.

Важливо: щоб гаряча їжа довше зберігала температуру, по можливості додавайте в неї гарячу рідину, наприклад, підливу. Відмінний варіант – суп-пюре. Можна прогріти термос перед його наповненням гарячими продуктами.

Час збереження холоду

Цей показник означає час, протягом якого підтримується низька температура продукту. Залежить від тих самих факторів, що й час збереження тепла. Більшість термосів підтримує холод протягом 6-24 годин.

Важливо: зберегти температуру холодної їжі допоможуть крижані кубики, що укладаються перед завантаженням термоса.

Виконання

З кришкою – застосовується як чашка чи миска. Кришкою оснащено більшість термосів та іншого теплоізоляційного посуду.

З ручками – спрощують наливання напою, але надають виробу громіздкості. Щоб компенсувати цей мінус, деякі моделі оснащуються висувною ручкою. Крім термосів-глечиків ручками забезпечені багато стандартних термосів, окремі термокухлі та термопляшки.

Матеріал корпуса

Нержавіюча сталь – відрізняється привабливим виглядом, міцністю, стійкістю до зовнішніх дій. Мінуси: відносно висока вартість, велика вага, низька теплоізоляція. Термос із корпусом зі сталі – ідеальний вибір для походів.

Нержавіюча сталь з накладками і такий термос зручніше у використанні, оскільки накладки перешкоджають ковзанню посудини в руці. Накладки зустрічаються в термосах та термокухлях.

Нержавіюча сталь+пластик – цей термос характеризується підвищеною теплоізоляцією за рахунок пластикової оболонки.

Тритан – міцний, прозорий та екологічний пластик. До переваг матеріалу відноситься і хімічна нейтральність - не зберігає запахи і не впливає на смак вмісту (навіть при високій температурі). Використовується при виробництві окремих термокухлів.

Пластик - легкий і дешевий, має гарну теплоізоляцію. Подібні термоси відрізняються різноманітністю форм та кольорів. Мінуси: крихкість, схильність до подряпин.

Кераміка - приємна на дотик і красива, але в плані міцності поступається іншим матеріалам. Кераміка використовується при виготовленні дизайнерських термокухлів.

Скло – відрізняється від кераміки прозорістю, що надає посуду оригінального вигляду. Як і кераміка, скло – тендітний матеріал. Зі скла роблять дизайнерські термокухлі.

Матеріал колби

Нержавіюча сталь - надійна, але погано утримує тепло і з часом окислюється, а це погіршує смак напоїв. Колба з нержавіючої сталі складна у догляді і не годиться для зберігання йогуртів, чаю з лимоном та інших продуктів з підвищеною кислотністю (у числі можливих наслідків – «сталевий» смак їжі).

Нержавіюча сталь з покриттям – таке покриття захищає колбу від окиснення. Обійдеться дорожче за попередній матеріал.

Алюміній – за властивостями наближається до нержавіючої сталі. Моделі з алюмінієвою колбою трапляються дуже рідко.

Скло - на відміну від нержавіючої сталі, не окислюється, краще тримає тепло і простіше очищається. Мінус – крихкість. Термоси з такою колбою вибирають поціновувачі ароматних напоїв, оскільки скло не змінює запах та смак вмісту. Ці моделі підійдуть і для зберігання їжі з підвищеною кислотністю. А ось у походах ці термоси швидко розіб'ються.

Важливо : не кладіть горизонтально термоси зі скляною колбою та звичайною пробкою. В цьому випадку може з'явитися щілина між ними, що призведе до витікання рідини. Краще вибрати більш надійну модель з колбою з нержавіючої сталі та композитною пробкою (пластик + гумовий ущільнювач).

Пластик – характеризується непоганими теплоізоляційними властивостями, але чутливий до високих температур та вбирає запах рідини. Ця властивість псує смак інших продуктів. Тому у пластиковій колбі не рекомендується зберігати гарячі напої. Така колба зустрічається в термокухлях та недорогих термосах.

Важливо : уникайте термосів, у яких колба виконана з дуже дешевого пластику. Такі вироби є небезпечними для здоров'я, оскільки здатні виділяти токсичні речовини.

Кераміка – за характеристиками нагадує скло, але міцніша. Недолік – обмежений модельний ряд таких термосів.

Матеріал пробки

Пластикова – добре утримує температуру, недорого коштує та зустрічається найчастіше.

Металева - гірше зберігає тепло, йде в комплекті з термосами, виготовленими з нержавіючої сталі.

Коркова – виконується із пробкового дерева. Застаріла та незручна.

Спосіб закриття пробки

Гвинтова – надійна та зручна, тому що для наливання напою її не потрібно знімати (прокручується кілька разів). Найпопулярніший варіант.

Вставна – герметично закриває термос, але швидко виходить із ладу. До мінусів належить необхідність повністю відкручувати пробку, щоб налити напій.

З ущільнювачем – виготовляється із силікону чи гуми. Покращує герметичність та теплоізоляцію термоса.

Механізм подачі

Клапан позбавляє необхідності постійно знімати кришку, що полегшує доступ до напою і знижує тепловтрати. Але такі кришки обійдуться дорожче за аналоги без клапанів. Інші мінуси: складна конструкція, схильність до забруднення через зберігання рідини з домішками, втрата герметичності при засміченні. Оптимальне рішення для чистої або попередньо відфільтрованої рідини.

Клапан-кнопка дозволяє отримати швидкий доступ до вмісту термоса, не відкручуючи пробку. Подібний механізм добрий, якщо потрібно часто наливати рідину.

Клапан з напувалкою – дає можливість пити рідину прямо з термоса завдяки спеціальному отвору. Доповнюється трубочкою, яка позбавляє необхідності закидати голову. Поширений у дитячих моделях, термокухлях та термофлягах.

Клапан із важелем – блокує/розблокує наливання рідини, що зручно. Мінуси: слабка герметичність, складна конструкція, що знижує надійність. Такою пробкою забезпечені окремі моделі туристичних, переносних та дитячих термосів.

Клапан із трубочкою – за принципом роботи нагадує клапан із напувалкою. Зустрічається у термокухлях та термопляшках, у тому числі дитячих.

Матеріал кришки

Пластик – найпоширеніший матеріал. Пластикова кришка не обпалює пальці та губи (якщо використовувати кришку як чашку). Але пластик погано переносить вплив окропу та вбирає запах рідини.

Тритан – на відміну від пластику, не боїться гарячих напоїв.

Нержавіюча сталь – надійний матеріал, але сильно нагрівається від гарячої рідини та може обпекти руки та губи.

Нержавіюча сталь+пластик – дає можливість комфортно пити гарячий напій та тримати кришку в руках.

Нержавіюча сталь+силікон – захищає від випадкового проливання завдяки силіконовому ущільнювачу.

Нержавіюча сталь + бамбук - даною кришкою оснащені окремі термопляшки.

Силікон – забезпечує герметичність посудини під час транспортування, виключає ризик проливання рідини. Зустрічається у деяких спортивних термокухлях.

Дерево – оригінально виглядає та не обпалює пальці. Такою кришкою забезпечені окремі термопляшки.

Спосіб закриття кришки

Гвинтова забезпечує гарну герметичність, допускає зберігання рідини з домішками, наприклад, чаю. Мінуси: знос кришки при частому відкручуванні та закручуванні, великі втрати тепла (горловина залишається відкритою). Крім того, гвинтова кришка може загубитися. Використовується в термофлягах та харчових термосах.

Відкидна – позбавляє необхідності постійно закручувати і відкручувати кришку, що продовжує термін експлуатації термоса. Подібний спосіб добре утримує тепло, при цьому ймовірність втрати кришки мінімальна.

На клямках – легко закривається та відкривається. Мінус – низька герметичність. Використовується в термокухлях та термосах для їжі.

Використання кришки

Кришка-чашка - відносно вузька, призначена для пиття. Такі кришки зустрічаються найчастіше.

Кришка-миска – ширша і підходить для їди. Цими кришками комплектуються термоси для їжі.

Пробка

Спосіб закриття

Пробка буває гвинтовою і вставною. При гарній герметичності, вставна пробка незручна у використанні і недовговічна. Тому дане рішення зустрічається рідко.

Тип пробки

Пробка без кнопки – нагадує пробку винної пляшки, найпростіший варіант. Мінус – при частому відкручуванні / закручуванні швидко зношується, що призводить до втрат тепла і підтікання термоса.

Клапан-кнопка – дозволяє отримати швидкий доступ до вмісту термоса, не відкручуючи пробку. Мінуси: менша надійність, гірша теплоізоляція в порівнянні з попереднім варіантом. Подібний варіант підійде, якщо потрібно часто наливати рідину.

Клапан з важелем – блокує / розблоковує наливання рідини, що зручно. Мінуси: слабка герметичність, складна конструкція, що знижує надійність. Такою пробкою забезпечені окремі моделі туристичних, переносних і дитячих термосів.

Клапан з поїлкою – дає можливість пити рідину прямо з термоса. Поширений в дитячих моделях, термокружках і термофлягах.

Оснащення

Дисплей – відображає інформацію про температуру вмісту та час, коли продукт був поміщений у термос. Такі судини обирають мандрівники та спортсмени.

Датчик поточної температури – визначає температуру напоїв чи їжі, які у термосі. Джерело живлення – батарейка. Посуд із цією функцією забезпечується дисплеєм.

Час зберігання води дозволяє оцінити, чи придатний ще напій до вживання. Важливо, якщо продукт зберігається в термосі кілька діб.

Підсвічування – відіграє декоративну роль та полегшує читання даних на дисплеї у темний час доби.

Підігрів – підтримує температуру продукту, а за необхідності розігріває його. Така функція найчастіше передбачається у ланч-боксах.

Кнопка скидання тиску – спрощує відкривання та закривання термоса для їжі.

Безпека

Ударостійкий – відрізняється підвищеною стійкістю до механічних пошкоджень. Оптимальний для походів в складних умовах.

Без бісфенолу А – пластикові деталі термоса не є небезпечними для здоров'я. Бісфенол А – токсична речовина, негативно впливає на мозок, репродуктивну систему та інші органи.

Дизайн

З логотипом – найменування компанії-виробника, представлене у графічній формі. Часто доповнюється оригінальним написом. Подібний дизайн набув найбільшого поширення.

З малюнком – зображення квітів, пам'яток, звірят, персонажів із казок та мультфільмів. Таке оформлення властиве багатьом дитячим моделям.

Однотонний – нейтральний дизайн, що підійде дорослим користувачам.

Колір

Основний колір термоса підбирається виходячи з індивідуальних уподобань користувача та міркувань практичності. Наприклад, чорний чи сірий колір добре маскує подряпини та забруднення, а ось білий – наймаркіший. Дитячі термоси пофарбовані у рожевий, блакитний, білий колір.

Додатковий колір

Додатковий колір – це колір окремих елементів термоса. Хоча подібні моделі виглядають привабливо, додатковий колір менш важливий, ніж основний.

Висота

Цей параметр впливає на місткість термоса. Зі збільшенням висоти зростає обсяг судини. Але такий термос займає більше місця, ніж його компактні побратими - це особливо важливо в пішому поході. Висота більшості термосів коливається не більше 19-37 див, дитячі моделі нижче – 11-25 див.

Вага

Вага термоса визначається його видом, використовуваними матеріалами та обсягом. Якщо посудина більшу частину шляху знаходиться в автомобілі, цей параметр має другорядне значення. Але для пішого походу варто звернути увагу на вагу, оскільки місткий посуд збільшує навантаження на людину. Вага більшості термосів становить 300-900 г, дитячі моделі легші – 250-500 г.

Комплектація

Чашка – зустрічається у харчових та звичайних моделях. Стане в нагоді, якщо в поході беруть участь кілька людей. Функцію чашки зазвичай виконує кришка.

Заварювальне сито – металева сітка, яка використовується для приготування чаю у термосі. Готується напій так: у сито насипають заварку, після чого в термос наливають окріп.

Ложка – входить до комплектації харчових термосів. Окремі моделі поєднують у собі функції ложки та виделки.

Виделка – позбавляє необхідності окремо купувати цей прилад.

Контейнер – ємність для їжі. Декілька контейнерів (2-3) застосовуються як миски, а також дають можливість ділити їжу на порції ще при завантаженні термоса. Контейнери розміщуються всередині колби або з'єднуються один з одним у цільну посудину.

Ремінець для перенесення дозволяє носити термос в руці, що зручно. У цьому збільшуються габарити посудини.

Плечовий ремінь – на відміну від ремінця, звільняє руки. Передбачено у громіздких харчових моделях, які простіше носити на плечі, ніж у руках.

Карабін – призначений для кріплення термоса на рюкзак, гілку дерева або розтяжку тенту. Таким пристосуванням оснащуються туристичні моделі, які використовують у далеких подорожах.

Додаткова пробка – стане в нагоді у разі втрати основної пробки.

Чохол – полегшує транспортування термоса та захищає його від подряпин та забруднень. Крім того, чохол покращує теплоізоляційні властивості термоса, внаслідок чого вміст довше зберігає свою температуру.

Форма

Вибір форми термоса та іншого теплоізоляційного посуду визначається особистими уподобаннями користувача. Кругла і прямокутна форма характерна для стандартних термосів і термокухлів, конусними робляться термокухлі та термопляшки. Зустрічаються і фігурні моделі – термоси, термопляшки та термокухлі.

Відгуки про статтю