Конвекційні настільні духовки: універсальність та якість приготування

Звичайна духова шафа з одним або двома тенами для смаження має істотний недолік. Проблема в тому, що розігріте повітря всередині духовки залишається практично нерухомим, а їжу необхідно розміщувати в центрі решітки або деко і періодично перемішувати, щоб уникнути нерівномірного приготування. Вирішенням цієї проблеми стала конвекційна духовка.

Принцип роботи та особливості конвекційних настільних духовок

Конвекційна піч відрізняється від звичайної духовки вбудованими вентиляторами, постійна циркуляція тепла по зоні приготування їжі запобігає утворенню гарячих або холодних ділянок.

Примусова вентиляція скорочує загальний час приготування, дозволяє смаженим продуктам зберігати більше вологи. У сучасній конвекційній печі передбачено три окремі нагрівальні елементи: зверху, знизу та ззаду робочої камери. Коли вентилятор змушує нагріте повітря циркулювати, немає значення, де знаходиться їжа: на верхній, середній чи нижній полиці.

Переваги конвекційного приготування їжі

Духовка з гарячим повітрям, що постійно циркулює, має ряд переваг перед стандартними електрошафами або мікрохвильовками:

  • скорочується час приготування;
  • м'ясні страви зберігають соковитість;
  • більше підходить для випікання пирогів, хліба, булок;
  • приготування при середній температурі.

У кулінарії існує правило, що стосується конвекційних печей, яке називається «правилом 25-ти». При використанні конвекційної духовки замість мікрохвильової печі або електропічки температура приготування може бути знижена на 25 градусів з тим же кінцевим результатом.

Природа конвекційного нагріву також дозволяє зберігати більшу частину внутрішньої вологи товстим шматкам м'яса чи риби. Постійний потік нагрітого повітря, проходячи поверх продукту, відводить зайву вологу, що сприяє утворенню зовнішньої хрусткої скоринки та соковитої м'якоті.

Хліб і пироги також краще готувати в конвекційній печі, тому що повітря, що циркулює, швидко підрум'янює і карамелізує зовнішні шари здоби, але зберігає внутрішні м'якими і одночасно пропеченими.

Розігрів готових страв, розморожування в конвекційних духовках проходить швидше, ніж у мікрохвильовій печі на 25-30%.

Функції та можливості сучасних конвекційних духовок

Техніка оснащена вентиляторами та витяжною системою з фільтрами. Відбувається постійний рух гарячого повітря всередині шафи, що дозволяє приготувати продукти на будь-якому рівні. Як і стандартні духовки, конвекційні можуть підключатися до газопостачання (балону) або електромережі та відрізнятися за функціоналом, тобто мати:

  • рожен, гриль, аерогриль;
  • сенсорну панель налаштування;
  • автоматичні режими для певних страв (риба, м'ясо, овочі, хліб);
  • систему самоочищення.

При використанні конвекційної техніки необхідно враховувати, що час приготування та температура буде менше на 20-25%, на відміну від приготування у звичайній електропечі.

Енергоефективність та екологічність використання

Примусову циркуляцію гарячого повітря у духовці часто називають європейською конвекцією чи конвекцією третього елемента. У більшості моделей принцип вентиляції реалізований технологією True Convection, яка вважається енергозберігаючою та екологічною.

За рахунок швидкого нагріву та скороченого часу приготування економія електроенергії або газу складе 30-35%. Приготування в конвекційній духовці можна порівняти з готуванням у жаровні – відсутнє випромінювання, продукти зберігають максимум корисних властивостей, відведення пари відбувається через вентиляцію. Багато сучасних печей мають опцію конвекції, що підключається, залишаючись стандартними електро або газовими духовками.

Топ-3 конвекційних настільних духовок на ринку

Електрична піч BEKO BMF 30 W може використовуватися як термічна мікрохвильова піч або повноцінна конвекційна шафа. Невеликий обʼєм – 30 л компенсується зручними напрямними. Є 7 режимів приготування, гриль, швидке розморожування. Управління ручне, таймер.

Artel MD-4218 L – одна з найзручніших настільних духовок бюджетного класу. Великий обʼєм – 42 л і максимальна температура нагрівання 300 °C дозволять швидко приготувати смажену, запечену або тушковану страву. У моделі передбачено підсвічування, 6 режимів приготування, автовідключення, механічне керування.

Модель конвекційної настільної духовки Grunhelm GN352ARC порадує споживачів найнижчою ціною (від 2888 грн), великою кількістю налаштувань та об'ємною шафою – 35 л. Максимальна температура для 8 режимів 250 °C, опція гриль, конвекція, що відключається.

Конвекційні настільні духовки – ідеальний варіант для приготування. Чи випікаєте ви, смажите на грилі чи запікаєте, техніка допоможе щоразу готувати смачні страви.

Відгуки про статтю